Parlem de Vigilància Tecnològica

La vigilància tecnològica és una pràctica essencial per a qualsevol empresa que vulgui mantenir-se competitiva i a l’avantguarda en el seu sector. Consisteix a observar i aprendre contínuament de l’entorn tecnològic per identificar noves tendències, tecnologies emergents i moviments de la competència que poden tenir impacte en la meva empresa a curt i mig termini.

Els objectius de la vigilància tecnològica són diversos i abasten des de la identificació de tecnologies emergents fins a la planificació estratègica. A continuació es descriu un petit model de partida per organitzar la vigilància tecnològica d’una empresa, incloent objectius, fonts de dades i eines utilitzades, així com la seva integració en l’estratègia d’innovació de l’empresa. No tots els recursos que es recullen aquí tenen sentit per a totes les empreses, cada una haurà de triar i implantar el que li resulti més convenient segons el cas.

Objectius de la Vigilància Tecnològica

Identificació de tecnologies emergents: Detectar noves tecnologies que poden revolucionar el mercat i oferir avantatges competitives.

Intel·ligència competitiva: Monitoritzar les activitats dels competidors per anticipar moviments estratègics i adaptar les pròpies estratègies.

Mitigació de riscos: Identificar potencials amenaces tecnològiques i preparar-se per mitigar riscos associats.

Innovació i R+D: Donar suport a les activitats de recerca i desenvolupament amb informació actualitzada sobre avenços tecnològics.

Planificació estratègica: Promoure la presa de decisions estratègiques de manera informada, amb dades rellevants i actualitzades sobre tendències tecnològiques.

Fonts de dades per a la vigilància tecnològica

Per dur a terme una vigilància tecnològica efectiva, és important utilitzar diverses fonts de dades que proporcionin informació fiable i rellevant. Entre les principals fonts de dades s’inclouen:

  • Bases de dades de patents: Ofereixen informació sobre noves invencions i tendències en la propietat intel·lectual. El tros més interessant no és tant identificar el “com” de la patent (com està feta la innovació) sinó el “què” (què innovació està introduint al mercat, i quin canvi implica per al meu negoci).
  • Recerca acadèmica: Articles i estudis acadèmics que presenten els últims avenços científics i tecnològics.
  • Notícies i informes de la indústria o del sector: Informes i anàlisis del sector que ofereixen una visió actualitzada del mercat.
  • Activitat dels competidors: Observació i anàlisi de les estratègies i moviments dels competidors.
  • Assistència a conferències i fires del sector: Esdeveniments on es presenten les últimes innovacions i es discuteixen tendències del sector.
  • Plataformes d’innovació oberta: Espais on es comparteixen idees i projectes col·laboratius entre diferents actors del mercat.

A nivell pràctic, assabentar-se de canvis tecnològics de potencial impacte passa per inscriure’s a newsletters de proveïdors, competidors i col·laboradors, assistir a fires, fer networking i compartir amb els parells informació, visió i coneixement i tenir activades les alertes per paraula o concepte en les bases de dades de patents i articles acadèmics i a Google.

Eines per a la Vigilància Tecnològica

L’ús d’eines adequades és fonamental per gestionar i analitzar la gran quantitat de dades recopilades durant el procés de vigilància tecnològica. Algunes de les eines més utilitzades són:

  • Anàlisi de dades (Data Analytics): Tècniques i software que permeten analitzar grans volums de dades per identificar patrons i tendències. Les tecnologies exponencials que estan emergint actualment al mercat seran molt significatives per a l’evolució d’aquestes eines.
  • Software de gestió de la innovació: Plataformes que faciliten la gestió de projectes d’innovació, la gestió de programes o línies de recerca i la integració de dades de vigilància tecnològica.
  • Alertes personalitzades: Sistemes que envien notificacions sobre novetats i canvis rellevants en l’entorn tecnològic.

Integració en l’Estratègia d’Innovació

Tota la informació recopilada i analitzada a través de la vigilància tecnològica s’utilitza per fer una anàlisi tecnològica. Aquest procés d’avaluació tecnològica permet a l’empresa comprendre millor el panorama tecnològic i com pot impactar en la seva estratègia d’innovació. La integració d’aquesta anàlisi en l’estratègia d’innovació assegura que les decisions sobre innovació es basin en dades concretes i actualitzades, cosa que augmenta la capacitat de l’empresa per adaptar-se a canvis i aprofitar noves oportunitats.

En conclusió, la vigilància tecnològica és una eina indispensable per a qualsevol empresa que aspiri a integrar la innovació. A través de la identificació de tecnologies emergents, la intel·ligència competitiva, la mitigació de riscos, el suport a la R+D i la planificació estratègica, les empreses poden mantenir-se a l’avantguarda i assegurar la seva competitivitat en un entorn en constant evolució.