Promoure la innovació i la sostenibilitat a través de l’enginyeria industrial, nou repte pel COEIB

Recentment presentàrem el nou Pla Estratègic del Col·legi dEnginyers Industrials de les Illes Balears.

Aquest pla estratègic comença oferint una visió detallada sobre el context econòmic, social i professional de les Illes Balears i el rol del Col·legi Oficial dEnginyers Industrials de les Illes Balears (COEIB). En els darrers anys, Balears ha experimentat un creixement significatiu en sectors com el turisme, la demografia, el comerç i la construcció. El turisme, en particular, ha estat un motor de recuperació postpandèmia, contribuint substancialment al PIB de la regió.

El COEIB, regulat per diverses lleis, ha hagut de navegar a través de canvis legislatius significatius, ajustant-se a les noves regulacions sobre visats i col·legiació.

Actualment, enfronta reptes com la manca de propòsit, el baix compromís dels enginyers i una majoria de col·legiats sèniors. Internament, el COEIB ofereix una àmplia gamma de serveis, incloent-hi visat electrònic, col·legiació, formació i una borsa de treball, entre d’altres. Majoritàriament, els seus col·legiats són professionals en exercici lliure, treballen a l’administració pública, o són assalariats en empreses.

A nivell global, l’enginyeria és crucial per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible. En particular, l’enginyeria industrial experimenta una transformació amb l’adveniment de l’Enginyeria 4.0, la sostenibilitat, els nous models de gestió, la reorganització de cadenes de valor i altres innovacions tecnològiques i no tecnològiques.

El COEIB, a través del seu pla estratègic, cerca adaptar-se a aquests canvis interns i externs. La visió és que les persones enginyeres poden assumir una major responsabilitat al món que ve per a les futures generacions, per la qual cosa el propòsit identificat per al col·legi passa a ser Fomentar la sostenibilitat i la innovació de les Illes Balears mitjançant l’enginyeria industrial.

El pla d’actuacions per al període 2024-2027 inclou diversos programes com ara exercici lliure, formació, club social, desenvolupament professional, representació i assessorament a l’administració. També s’identifiquen eixos transversals com la gestió, la comunicació i la creació del mapa de coneixement del col·lectiu d’enginyers i enginyers.

Aquest pla busca consolidar el rol del COEIB en el desenvolupament professional dels enginyers i la seva integració a la societat, adaptant-se a les necessitats i desafiaments actuals de la professió i del context econòmic, mediambiental i social a les Illes Balears. Ha estat un plaer i un honor contribuir a estructurar la futura activitat del col·legi, tant de bo puguem veure aviat resultats.